„С БОТЕВСКИ ПЛАМЪК В СЪРЦЕТО“

Posted on

За първа година в с. Паволче се проведе фестивал на патриотичното творчество „С Ботевски пламък в сърцето”. Събитието е част от проявите посветени на 143-та годишнина от подвига на Христо Ботев и неговата чета и по повод 10 години от поставянето на възпоменателен знак на „Кървавия камък” в памет на загиналите ботеви четници в местността „Бигора”, с. Паволче.

Фестивалът бе открит от Калин Каменов, кмет на гр. Враца с думите „Поздравявам Ви за добрата организация и желанието Ви да съхранявате българските обичаи и традиции. Хубаво е подобни инициативи да се случват не само в читалищата, но и в учебните заведения както в града, така и в населените места на Враца”. На фестивала присъстваха още народният представител г-н Красимир Богданов, председателя на Общинския съвет- Враца г-н Румен Антов, зам.-председателя на ОбС-Враца г-жа Владислава Лакова, общинския съветник г-н Георги Генов, кмета на село Паволче – г-н Емил Василев, кмета на с. Челопек Тихомир Тошев, жители и гости на селото, стотици самодейци от региона.

Инициативата се организира от Народно читалище „Фар 1930“ и Кметство – с. Паволче, с финансовата подкрепа на фонд „Култура“ към Общински съвет гр. Враца. В първия фестивал на патриотичното творчество участие взеха над 22 читалища от региона. Близо 300 бяха участниците в конкурсната програма, която се проведе в три категории: есе на тема „С Ботевски пламък в сърцето“, изпълнение на патриотично стихотворение и патриотична песен.

В категория „Есе” журито в състав Яна Кременска, Марин Ботунски и Людмил Рашев излъчиха следните победители: Първо почетно място взе Красимира Ангелова от с. Миндия, общ. Велико Търново. На второ място се класира Александра Иванова, възпитаничка на ОУ „Васил Левски”, гр. Враца. Третото място бе отсъдено на Маргарит Тасков, възпитаник на ПГО „Елисавета Багряна”, гр. Бяла Слатина. С поощрителна награда бе наградена Натали Данова също възпитаничка на ОУ „Васил Левски”, гр. Враца.

В категория „Изпълнение на патриотично стихотворение” многоуважаваното жури в състав Борислав Борисов, Румен Антов и Емил Пеняшки отсъдиха следните победители: На почетната стълбичка с първо място бе награден Генчо Драголов от гр. Мездра. Второ място взе Валя Бръмбашка от с. Търнава, а с трета награда се отличи Кристина Христова от с. Челопек.

В категория „Патриотична песен” журито в състав Кирил Илиев, Венера Невелинова и Радосвета Крумова, разделиха участниците в две под категории за изпълнение на индивидуален изпълнител и изпълнение на певчески състав. В категория индивидуален изпълнител на „Патриотична песен”, първото място бе отсъдено на най-малкия участник в конкурсната програма Сиана Тодорова на 5г. от с. Зли дол. С втора награда бе отличена Калина Костадинова от кв. Кулата, гр.Враца. Трето място взе Ивон Емилова от с. Челопек. С поощрителна награда бе наградена Александра Асенова от кв. Кулата, гр. Враца.

В категория певчески състави на „Патриотична песен”, голямата награда грабна ЖНХ „Балканска китка”, с. Згориград следвани от Дамска вокална група – гр. Мизия и ЖПГ „Балкански славеи”, с. Паволче. Поощрителна награда се присъди на ЖНХ „Типченски майки”, с. Типченица. Всички наградени получиха парични и материални награди.

В категория „Есе” г-н Красимир Богданов награди класиралите се произведения с книгата „Забравените герои” и Александър Чавдаров от с. Паволче с парична награда.

Специалната награда на г-н Емил Василев – Кмет на с. Паволче, получиха Петър Доков и ЖПГ „Балкански славеи“.

Благодарим на спонсорите: Нина Дариткова, Цветомир Павлов, Степан Бялбялян, Поли Павлова и Мартин Елс, Даниела Янакиева – фирма „Денита“, Христо Иванов, Малин Езекиев , фирма „Дигант“ Враца за предоставените средства и оказаната помощ. Изказваме благодарност и към дизайнера на рекламните материали Стефан Каменов.

Ние организаторите на първи патриотичен фестивал „С Ботевски пламък в сърцето” се надяваме, че сте отнесли частица от атмосферата на нашето китно село, разположено в полите на величествения Врачански балкан, от емоциите и новите приятелства по родните си места. Надяваме се след успешния старт на патриотичния фестивал, той да се превърне в традиция.